If you worked in any of these countries, you could be due a Tax Refund

Práca v Nemecku a dane. Poznáte svoje povinnosti a výhody?

#TaxTipsGeneral #vSlovenčine

Po otvorení pracovného trhu sa počet Slovákov pracujúcich v Nemecku zvyšuje. Mnohí však netušia aké sú ich daňové povinnosti a výhody vyplývajúce z vrátenia daní.

Nižšie vám preto uvádzame pár rád, čo všetko môže vplývať na výšku vrátenia daní z Nemecka a kedy vám vzniká povinnosť podať si daňové priznanie aj na Slovensku.

Nemecko

Ak teda pracujete v Nemecku je viac ako pravdepodobné, že máte preplatok na daniach a môžete požiadať o vrátenie daní. Na výšku samotnej refundácie vplýva viacero faktorov, ako napríklad:

  • Rodinný stav
  • Či ste pracovali celý rok, alebo ste mali prestávky v zamestnaní
  • Daňová trieda
  • Či ste počas práce v Nemecku finančne podporovali rodinu na Slovensku
  • Či ste mali náklady na ubytovanie a cestovanie, alebo iné náklady súvisiace s prácou.

Ak však chcete zistiť koľko peňazí sa vám môže vrátiť stačí sa zaregistrovať pre bezplatnú kalkuláciu daňového preplatku. Kalkulácia je zadarmo a dozviete sa koľko peňazí môžete dostať naspäť.

Priemerná náhrada nemecká daňová je € 1020

ZÍSKAJTE TVOJ TERAZ

Slovensko

Samotná práca v Nemecku však má vplyv aj na vaše daňové povinnosti na Slovensku.

To znamená, že ak ste rezident SR a v Nemecku ste v tomto roku zarobili viac ako 1901,67Eur je potrebné podať daňové priznanie na Slovensku.

Dobrou správou je, že medzi Nemeckom a Slovenskom existuje zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia a preto vaše príjmy z Nemecka na Slovensku už zdaňovať nemusíte.

Ak ste však v Nemecku pracovali menej ako pol roka, pre vrátenie daní budete potrebovať aj potvrdenie o výške príjmu na Slovensku v danom roku. Slovenský príjem (aj keď je nulový) vám daňový úrad potvrdí na formulár EWR, ale iba ak máte podané daňové priznanie aj na Slovensku. Ďalší dobrý dôvod prečo si priznanie podať. 

Bližšie informácie ako vykázať príjmy zo zahraničia na Slovensku sú prehľadne k dispozícii na stránkach finančnej správy, alebo nás kontaktujte.

About The Author

Ilian Pavlov - Business Development Manager @ Taxback.com

Live Chat Help
Ilian Pavlov - Business Development Manager @ Taxback.com in
×
cookieCookie preferences